Zamrażarki na dobre wrosły w naszą rzeczywistość. Ich walory wykorzystują jednak nie tylko osoby prywatne, które przechowują mrożonki warzyw, owoców oraz mięs przeznaczonych do późniejszego wykorzystania. Zamrażarki są także niesamowicie przydatne w działalności restauratorskiej.
Pojemna i ekonomiczna zamrażarka skrzyniowa stanowi niemal podstawowe wyposażenie każdej nowoczesnej restauracji, niezależnie od tego, jak jest duża czy jakiego rodzaju potrawy serwuje. Jednakże należy pamiętać, iż zamrażarki przeznaczone do użytku komercyjnego znacznie różnią się od tych, które widujemy w naszych domach. Nie różnią się jednak bynajmniej działaniem a wykonaniem. Nie ma w tym nic dziwnego. Zamrażarki komercyjne muszą być znacznie trwalsze, ponieważ są w użyciu znacznie częściej i dłużej niż te które mamy w swoich domach.
Obudowa prezentowanej zamrażarki skrzyniowej wykonana jest np. ze stali nierdzewnej malowanej proszkowo. Urządzenie daje możliwość zarządzania nim za pomocą elektronicznego sterownika. Ten typ urządzenie musi być rozmrażany ręcznie i tym także różni się od domowych zamrażarek.