Urządzenia do przygotowywania potraw w niskich temperaturach zyskały w ostatnim czasie wielką popularność. Wzrosła świadomość ludzi, że prowadzenie zdrowego trybu życia jest kluczem do dobrego samopoczucia, zdrowia i kondycji.
Urządzenie Souis vide GN 1/1 firmy Hendi jest produktem do gotowania potraw w woreczkach próżniowych w niskiej temperaturze nieprzekraczającej 100 °C. Dzięki przygotowywaniu dań w taki sposób zachowują one maksimum wartości odżywczych, jedzenie jest delikatniejsze, zdrowsze i bardziej soczyste. Dodatkowo taka obróbka termiczna potraw sprawia, że są one dłużej przydatne do spożycia, dzięki czemu urządzenie świetnie sprawdzi się w restauracjach. Warto wspomnieć, że redukcja produktu wyjściowego jest znacznie mniejsza niż w trakcie tradycyjnego gotowania, bo o ok. 20%.
Obudowa urządzenia wykonana jest w całości ze stali chromowej, natomiast pokrywa ze stali nierdzewnej z uszczelką silikonową, co zapewnia niezawodność oraz łatwość utrzymania produktu w czystości. Precyzyjny termostat pozwala regulować temperaturę co 0.1 °C .