Przechowywanie żywności we właściwych warunkach jest podstawą działalności każdego lokalu gastronomicznego. Każdy kucharz i restaurator powinien znać i przestrzegać zasady HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point, czyli analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny) oraz FIFO (an. First In First Out – produkty starsze wykorzystuje się jako pierwsze).
Do ich przestrzegania niezbędne jest jednak posiadanie odpowiednich lodówek, zamrażarek i stołów chłodniczych. Oferowany przez firmę Stalgast stół chłodniczy wykonany jest w całości ze stali nierdzewnej, łatwej do utrzymania w czystości. Posiada cztery niezależne, wysuwane szuflady o wewnętrznych wymiarach 304x539x140 mm. Agregat znajdujący się na dole zapewnia stały obieg schładzanego powietrza. Wbudowany elektroniczny wyświetlacz temperatury pozwala kontrolować jej wysokość (max. 8 stopni).
Stół automatycznie się odszrania oraz odparowuje skropliny. Wierzchnia część może służyć jako blat roboczy. Stół chłodniczy posiada izolację z pianki poliuretanowej i posiada 1 rok gwarancji producenta.