Warunki w jakich przygotowywane jest jedzenie jest bardzo ważnym czynnikiem decydującym o sukcesie lokalu gastronomicznego. Większość przepisów regulowanych jest przez sanepid. Jednym z wymogów jakie nakładane są na restaurację jest konieczność posiadania zmywarki i wyparzarki.
I dobrze, ponieważ nawet najlepiej przygotowany posiłek i miła obsługa nie wynagrodzą gościowi brudnej zastawy lub niedomytych sztućców. Nie chodzi tutaj wyłącznie o komfort jedzenia lub względy estetyczne. Ubrudzona zastawa jest również siedliskiem bakterii i zarazków. Wiedząc, jak ważny jest właściwy sprzęt do mycia naczyń warto wyposażyć się w wysokiej jakości zmywarko wyparzarkę. Firma Stalgast wychodząc naprzeciw potrzebom restauratorów zaprojektowała sprzęt o doskonałych parametrach i świetnym wyglądzie. Połączenie tych dwóch cech sprawia, że uniwersalna zmywarko wyparzarka z pewnością może pojawić się w lokalu z półotwartą lub otwartą kuchnią.
Wykonana jest ze stali nierdzewnej łatwej do utrzymania w czystości. Produkt gwarantuje w pełni czyste naczynia w krótkim czasie. Dysponuje dwiema parami ramion myjąco-płuczących, kontrolkami temperatury, a czas trwania cyklu to zaledwie 120-180 sek, w ciągu którego urządzenie zużywa zaledwie 2,5 l. wody. Funkcja wyparzania aktywowana jest w 90 stopniach C.