Frytownica wykorzystywana jest w wielu restauracjach do obróbki termicznej potraw wymagających smażenia na głębokim oleju. Można używać jej do przygotowywania zarówno warzyw jak i różnego rodzaju mięs. Model proponowany przez firmę Stalgast świetnie sprawdzi się jako element wyposażenia zarówno małej jak i dużej gastronomi.
Do swojej pracy wykorzystuje energię gazu ziemnego. Dzięki pojemnej komorze mieszczącej aż 17 litrów przygotowywanie potraw będzie szybsze i łatwiejsze. Frytownica umożliwia rozgrzanie oleju w zakresie temperatur 90-190 stopni C, a funkcjonalny kosz ułatwi wyjmowanie gorących potraw. System „zimnej strefy”, czyli niższej temperatury oleju na dole frytownicy uniemożliwi przypalanie się żywności spadającej na dno komory. Bezpośrednio przeciwdziała to zanieczyszczeniu oleju i przedłuża jego żywotność.
Bezpieczeństwo przed wydobywaniem się gazu zapewnia palnik pilotowy z zabezpieczeniem przeciwwypływowym. Frytownica Stalgast nadaje się zarówno do zamontowania w ciągu elementów grzewczych oraz jako samodzielne stanowisko.