Frytki to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych dodatków do różnego rodzaju dań. Ciężko wyobrazić sobie np. smażoną rybkę nad morzem bez frytek. Przyrządzić można je na kilka sposobów, ale w lokalu gastronomicznym musi z pewnością znaleźć się profesjonalna frytkownica.
Zanim jednak o urządzeniach warto wspomnieć na początek o samej historii frytek. Wbrew temu, że duża część osób kojarzy je z amerykańskimi fast foodami, ojczyzną frytek jest Belgia. W kraju tam na każdym niemal kroku można spotkać budki z frytkami, a rodowici Belgowie najchętniej jedzą je z majonezem. Wybierając profesjonalną frytkownicę warto zwrócić uwagę na jej pojemność i dostosować ją do potrzeb lokalu. Powinna być ona wyposażona w termostat utrzymujący temperaturę oleju na odpowiednim poziomie. Nowoczesne frytkownice wyposażone są w specjalny czujnik, który sygnalizuje konieczność wymiany oleju na nowy. Dużym ułatwieniem podczas tej czynności jest specjalny kranik, dzięki któremu można szybko spuścić zużyty olej. Ważnym kryterium podczas wyboru sprzętu jest również moc. Tutaj zasada jest prosta – im większa tym lepiej.