Ręczne wałkowanie ciasta bywa męczące i wymaga sporego wysiłku. Raczej trudno wyobrazić sobie profesjonalny lokal gastronomicznych, który wałkuje ciasto na pierogi czy pieczywo ręcznie. Dlatego właśnie w takich miejscach na wyposażeniu powinna się znaleźć profesjonalna wałkownica do ciasta.
Tego typu urządzenia sprawdzą się nie tylko w pizzeriach. Za ich pomocą można rozwałkować ciasto francuskie, drożdżowe czy na pierogi. W ten sposób możemy szybko ukształtować ciasto w placki o odpowiednim kształcie. To bardzo wyraźnie skraca czas potrzebny na przygotowanie posiłków. Nowoczesne wałkownice zasilane elektrycznie z reguły mają możliwość regulowania grubości ciasta. Bardzo łatwo zadbać również o ich czystość. Wybierając wałkownicę do ciasta do lokalu najlepiej skupić się na tych, które wykonane są ze stali nierdzewnej. Warto również zapytać o dodatkowe funkcje. Niektóre wałkownice potrafią np. wycinać z ciasta od razu określone kształty.