Przez nasz kraj przechodzi właśnie fala upałów. Nie od dziś wiadomo, że w czasie gdy za oknem panuje wysoka temperatura mamy mniejszy apetyt. Właściciele lokali gastronomicznych powinni pamiętać o skomponowaniu menu dostosowanego do upałów. Co powinno się w nim znaleźć?
Organizmowi należy przede wszystkim dostarczyć cenne składniki i minerały, które tracimy podczas upałów. Najlepiej nadają się do tego owoce, takie jak arbuz, borówki czy truskawki. Świetnie nawadniają one organizm i dostarczają mu wielu witamin. Podczas upalnych dni sięgać należy po produkty mleczne, które doskonale gaszą pragnienie oraz dostarczają białko i wapń. Zamiast gorących zup warto postawić na chłodnik, np. ten na bazie naszej polskiej botwinki. Posiłki jedzone podczas gorących dni powinny być lekkostrawne, oparte na dużej ilości warzyw, sałatek czy chudego mięsa. Do picia najlepsza jest woda mineralna, świeżo wyciskane soki oraz herbatki na bazie ziół, np. mięty czy melisy.