Większość wysokiej jakości uradzeń gastronomicznych wykonanych jest ze stali nierdzewnej. W celu zapewnienia im odpowiedniej czystości oraz wyglądu trzeba o nie odpowiednio dbać.
Stal nierdzewna jest oczywiście odporna na korozję, dlatego środku używane do czyszczenia nie muszą być silnie żrące. Wręcz odwrotnie, ponieważ zawartość silnych wybielaczy w środkach czyszczących może prowadzić do uszkodzenia powierzchni stali nierdzewnej. Zdecydowanie do czyszczenia urządzeń czy powierzchni pokrytych stalą nierdzewną nie powinno się używać ostrych ścierek czy gąbek, a jedynie tych wykonanych z miękkich materiałów, które nie zarysują stali. Na rynku bez problemu nabyć można specjalistyczne środki do czyszczenia stali nierdzewnej, ale skorzystać można również z naturalnych metod. Świetnie sprawdzi się w tym celu sok z cytryny, proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Te naturalne specyfiki pozwalają usunąć brud i przykry zapach oraz są bezpieczne w stosowaniu.