Krajalnica do pieczywa to ważny element wyposażenia lokali gastronomicznych, zwłaszcza tych, które zajmują się żywieniem zbiorowym. Na co zwrócić uwagę podczas jej zakupu?
Krajalnica jeśli ma posłużyć w lokalu kilka lat i gwarantować bezpieczeństwo użytkowania musi być odpowiedniej jakości. Najważniejsze są w niej oczywiście noże. Przed zakupem warto sprawdzić ile kosztują nowe i jak wygląda ich dostępność. Prędzej czy później trzeba je będzie bowiem wymienić. Przed zakupem warto sprawdzić również czy czyszczenie oraz konserwacja krajalnicy jest proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy od pracownika lokalu. Nie bez znaczenia jest również jej głośność podczas pracy. Im ciszej tym oczywiście lepiej. Krajalnica ma bezpośredni kontakt z żywnością , dlatego szukajmy urządzeń wykonanych z wysokiej jakości materiałów, najlepiej ze stali nierdzewnej. Jeśli z krajalnicy będziemy korzystać również poza lokalem to warto sprawdzić czy jej transport nie będzie zbyt kłopotliwy.