Zgodnie z literą prawa, właściciele restauracji, barów oraz tzw. zakładów żywienia zbiorowego, są zobowiązani do codziennego zbierania i przechowywania próbek żywności, serwowanych w ich lokalach. Próbki muszą być dostępne przez 48 godzin i zabezpieczone w odpowiedni sposób. By łatwo podołać temu obowiązkowi, warto zainwestować w specjalną lodówkę do przechowywania próbek żywności.
Ma ona kompaktową postać, więc będzie w stanie zaspokoić potrzeby średniej wielkości lokalu. Kasetowy układ ułatwia katalogowanie i gromadzenie próbek. W każdej z kasetek znajduje się osiem pojemników (220 ml każdy) ze szczelnymi pokrywami. Na drzwiach znajduje się dodatkowo instrukcja właściwego pobierania i przechowywania próbek. Lodówka działa w zakresie temperatury od -8 0C do +8 0C. Prowadzenie działalności zgodnie z wymogami prawa jest niepomijalną podstawą w branży gastronomicznej. Pamiętaj, że niedopełnienie warunków higieniczno – sanitarnych może skutkować pokaźnymi karami pieniężnymi, utratą reputacji a nawet zamknięciem lokalu.