Pakowarka próżniowa to urządzenie, które można zastosować zarówno w lokalu gastronomicznym, jak i naszej prywatnej kuchni. Posiada ona jedno podstawowe zadanie, czyli odciągnięcie powietrza z woreczka, do którego pakujemy żywność.
Pakowarka próżniowa pozwala znacznie przedłużyć świeżość produktów surowych i obrobionych termicznie. Żywność umieszcza się w woreczku foliowym lub plastikowym pojemniku, a pakowarka próżniowa odciąga z wnętrza powietrze i szczelnie go zamyka. W ten sposób produkty spożywcze są chronione przed bakteriami i pleśnią, jedzenie nie wysycha, zachowuje swój smak i wartości odżywcze. Ogromną zaletą pakowarki próżniowej jest fakt, że można używać jej do pakowania niemal każdego produktu, począwszy od warzyw i owoców, przez mięsa i ryby, na ciastach, pieczywach i deserach skończywszy.
Używanie pakowarki pozwala zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy. Ten sposób przechowywania żywności znacznie wydłuża ich przydatność do spożycia oraz ogranicza ilość wyrzucanego jedzenia.