W restauracjach i barach dużą wagę przykłada się do regularności wydawanych porcji. Niezbędne są zatem urządzenia pomagające w szybki sposób nam je odmierzyć. Dla kogo jest to ważne? Zdecydowanie każdej ze stron.
Gość restauracji może być pewien, że za określoną kwotę otrzyma zawsze taką samą porcję jedzenia i nie ma poczucia, że otrzymał mniej niż ktoś inny zamawiający to samo danie. Krótko mówiąc nie czuje się oszukany. Jeśli chodzi natomiast o właściciela lokalu to nie generuje on strat. Regularna porcja jest wliczona w cenę dania, a więc restaurator nie ponosi dodatkowych kosztów. Urządzenia porcjujące są także przydatne samym kucharzom, szczególnie w godzinach dużego ruchu.
Z tych powodów dużą popularnością cieszy się porcjoner do ryżu i puree firmy Stockel. Jest on wykonany ze stali nierdzewnej, a więc jest odporny na różnego rodzaju uszkodzenia i korozję. Łatwo utrzymać w nim higienę. Porcjoner ułatwia również estetyczne ułożenie ziemniaków lub ryżu na talerzu, a jak wiemy, goście restauracji coraz bardziej zwracają uwagę na prezentację dań.