W dużych restauracjach czy podczas przyjęć dla dużej ilości osób istnieje potrzeba szybkiego zagotowania dużej ilości wody lub utrzymania jej w stałej temperaturze przez dłuższy czas. Temu właśnie służą warniki.
Warniki dzięki swojej budowie mogą w bardzo szybkim czasie zagotować znaczne ilości wody. To szczególnie przydatne w sytuacji kiedy musimy wydać jednorazowo kilkadziesiąt filiżanek kawy lub herbaty. Urządzenia te potrafią nie tylko zagotować wodę, ale również podgrzać ją do określonej temperatury. Warniki wykorzystywane są przykładowo do przygotowywania grzanego wina czy też piwa. Wykonane są one ze stali nierdzewnej, co gwarantuje ich odporność na korozję oraz bezpieczeństwo. Warniki mogą działać bez nadzoru człowieka przez kilka godzin.
Ceny urządzeń na rynku są różne i zależą przede wszystkim od pojemności oraz dodatkowych funkcji urządzenia. Warnik stanowi niezbędne wyposażenie w przypadku lokali obsługujących duże imprezy oraz firm cateringowych.