Sposobów na zachowanie świeżości produktów wykorzystywanych w gastronomii jest wiele. Jednym z nich jest pakowanie próżniowe. By móc zabezpieczyć żywność w ten sposób niezbędna jest pakowarka próżniowa.
Jest to urządzenie, które pozwala nasz czelne zamknięcie w specjalnym worku produktu i wyssanie z niego powietrza. W ten sposób ograniczamy do minimum kontakt żywności z wilgocią czy bakteriami, które zmniejszają trwałość żywności. Na rynku dostępne są dwa rodzaje pakowarek: komorowe oraz bezkomorowe (listwowe). Te pierwsze posiadają specjalną komorę do której wkłada się worek z produktem. Są one również bardzie zaawansowane technologicznie i dlatego poleca je się do dużych zakładów gastronomicznych czy firm cateringowych. W przypadku mniejszych lokali pakowarka listwowa sprawdzi się równie dobrze.
Jakie są zalety pakowarek? Przede wszystkim dzięki temu, że w worku nie ma bakterii tlenowych żywność nie psuje się i może dłużej utrzymać swą świeżość. Dzięki pakowarce zmniejsza się ilość popsutych i wyrzucanych produktów. To z kolei przekłada się na niższe straty lokalu. Produkty zapakowane próżniowo mają ładny i apetyczny wygląd. Dodatkowym plusem są niewielkie rozmiary pakowarki i łatwość jej transportu.