Urządzenia tego typu są spotykane w większości lokali gastronomicznych. Służą one, podobnie jak kuchenki zasilane gazem czy energią elektryczną, do przygotowywania gorących posiłków. Jakie są zalety taboretów gazowych w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami?
Nazwa tego urządzenia chyba najdoskonalej opisuje jego wygląd. Standardowy taboret jest niewielkich rozmiarów, posiada jeden lub dwa palniki i wyposażony jest w pokrętło umożliwiające regulowanie wielkości płomienia. Taborety wykonane ze stali nierdzewnej są bardzo odporne na wysoką temperaturę i pracę w trudnych warunkach. Wytrzymują one duże obciążenia i dzięki temu są powszechnie wykorzystywane podczas gotowania dużych ilości jedzenia, np. podczas imprez plenerowych. Taborety są lekkie oraz niewielkie i dzięki temu bardzo łatwo je transportować. Można je ustawić w dowolnym miejscu, gdzie wymagane jest ciągłe utrzymywanie wysokiej temperatury potrawy. Nóżki taboretów posiadają opcję regulacji, co znacznie ułatwia pracę kucharzom. Taborety posiadają specjalne zabezpieczenia, które odcinają dopływ gazu w razie zalania palnika.