Chyba nikt z nas nie jest sobie w stanie wyobrazić współczesnej restauracji bez pojemnej i jednocześnie ekonomicznej w użyciu zamrażarki skrzyniowej. Jednakże należy pamiętać, że tego typu profesjonalnej urządzenia znacznie różnią się od swoich domowych odpowiedników.
Nie chodzi tutaj o różnice w codziennym funkcjonowaniu, ale w wykonaniu. Bierze się to z faktu, iż zamrażarki przeznaczone do użytku profesjonalnego muszą być zwyczajnie trwalsze i zapewniać wysoki poziom bezpieczeństwa, jeśli chodzi o kwestie bakteriologiczne. Prezentowana tutaj zamrażarka skrzyniowa posiada pokrywę ze stali nierdzewnej zapewniającej długoletnią pracę bez konieczności jej konserwacji czy wymiany.
Obudowa zamrażarki wykonana jest z blachy malowanej proszkowo na kolor biały. Urządzenie posiada także elektroniczny sterownik z wyświetlaczem temperatury, który pozwala zarządzać urządzeniem w odpowiedni dla siebie i swoich produktów sposób. Zamrażarka tego typu musi być rozmrażana ręcznie, co każdorazowo warto uzupełnić o proces mycia oraz odkażania.