Profesjonalne obiekty gastronomiczne muszą posiadać odpowiednio wyposażoną kuchnię, która będzie przystosowana do bezpiecznego przygotowywania potraw. W każdym lokalu znany jest skrót HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points, pol. Analiza Zagrożeń i Kontrola Punktów Krytycznych).
System ten w skrócie reguluje kwestię krzyżowania się dróg „czystych” i „brudnych” tak, aby były one w pełni bezpieczne dla Gości. Jednym ze sposobów wspomagających zachowanie właściwych warunków w kuchni jest stosowanie kompletu desek do krojenia. Zestaw składa się z 6 kolorowych elementów wykonanych z polipropylenu. Każda z desek odpowiada innym produktom: deska czerwona służy do przygotowywania surowego mięsa, niebieska do surowych ryb i owoców morza, żółta posłuży do obróbki surowego mięsa drobiowego, brązowa do mięsa gotowanego i wędlin, zielona przeznaczona jest do warzyw i owoców natomiast biała do pieczywa oraz nabiału.
Dzięki takiemu prostemu zabiegowi każdy szef kuchni może z łatwością zachować odpowiednią higienę pracy oraz uniknąć mieszania się i przechodzenia smaków. Stosowanie zestawu desek do krojenia daje zatem korzyści zarówno Klientowi, który otrzymuje wysokiej jakości, bezpieczny posiłek oraz kucharzowi, który ma możliwość popisania się swoim talentem.