Zastosowanie zmiękczacza do wody w obiektach gastronomicznych daje szereg korzyści. Sprawia on bowiem, że woda pozbawiana jest osadu i substancji odkładających się na szkle oraz rurach doprowadzających wodę. Kamień nie kumuluje się także na urządzeniach sanitarnych, co znacząco skraca proces ich czyszczenia.
Poza tym woda niefiltrowana często jest po prostu niesmaczna i ma nieprzyjemny zapach. Zmiękczacz do wody firmy Stalgast jest przeznaczony do oczyszczania wody do zmywarek, pieców konwekcyjno-parowych, ekspresów do kawy oraz kostkarek. Dzięki wielofunkcyjnemu zaworowi kontroli przepływu produkt jest opatentowany. Mikrokomputer wbudowany w urządzenie ułatwia sterowanie nim i umożliwia ustawianie własnych parametrów. Cała obudowa została wykonana z wysokiej jakości materiałów, a sam zawór jest ceramiczny.
Zmiękczacz sterowany jest półautomatycznie, a proces regeneracji odbywa się poprzez ręczne wciśnięcie odpowiedniego przycisku. Wkład uzupełniający regeneruje się za pomocą niejodowanej soli w tabletkach. Obsługa całego urządzenia jest bardzo nieskomplikowana, a jego działanie ekonomiczne.